U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De openingstijden van de praktijklocaties zijn als volgt:

 

Tongelre:

 

Maandag:     13:00 uur   17:30 uur

Dinsdag       9:00 uur    -   17:30 uur

Woensdag    13:00 uur    17:30 uur

Donderdag   13:00 uur    17:30 uur

Vrijdag        13:00 uur     17:30 uur

 

Meerhoven:

Maandag:     9:00 uur  -   18:00 uur

Dinsdag       9:00 uur  -   17:30 uur

Woensdag    9:00 uur  -   12:00 uur

Donderdag   9:00 uur  -   17:30 uur

Vrijdag        9:00 uur  -   12:00 uur

 

Inhoud
Mondfuncties/OMFT:
  • open mondgedrag/onvoldoende mondmotoriek
  • afwijkend slikken
  • duimzuigen/speenzuigen
OMFT staat voor oro-myofunctionele therapie. De therapie is ervoor om de balans tussen de spieren in het mondgebied te herstellen.
Afwijkende mondgewoonten kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gebitsstand, groei van de bovenkaak, het spreken en het gehoor.

Open mondgedrag/Onvoldoende mondmotoriek
Normaal gesproken ademen we door de neus. Tijdens bijvoorbeeld een verkoudheid of bij een allergie is dit soms niet mogelijk. Er wordt dan tijdelijk door de mond geademd. Wanneer het mondademen blijft bestaan als de neus weer doorgankelijk is, dan noemen we het open mondgedrag.
Doordat de mond open staat verslappen de mondspieren.
Bij mondademen droogt de mond uit. Hierdoor wordt er minder geslikt. Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de keelholte en het middenoor met elkaar verbindt, te weinig wordt gereinigd. Hierdoor kunnen oorontstekingen ontstaan.

Afwijkend slikken
Een ander gevolg van mondademen is dat de tong niet aangezogen zit tegen het gehemelte. Doordat de tong laag in de mond ligt, wordt de tong tijdens het slikken tussen de tanden geperst. Dit heeft tot gevolg dat de tanden scheef kunnen gaan staan.
Wanneer de tong ook tijdens het spreken tussen de tanden komt, noemen we dit slissen. (Zie het kopje spraak).
Afwijkend slikken kan ook voorkomen zonder dat er door de mond geademd wordt.

Om afwijkend slikken tegen te gaan is het belangrijk dat kinderen vanaf 9 maanden leren drinken uit een open beker en geen tuitbeker of fles meer gebruiken.

Duimzuigen/speenzuigen
Een andere afwijkende mondgewoonte is duim-/vinger en of speenzuigen.Tijdens de eerste paar maanden heeft een baby een grote zuigbehoefte. Deze zuigbehoefte gaat rond de 6 maanden over in de kauwbehoefte. Vanaf 6 maanden wordt de zuigbehoefte minder en wordt het een zuiggewoonte.
Het beste is de duim/speen af te leren tussen de 6 en 12 maanden.
 
Gevolgen van duim en speenzuigen kunnen zijn:
open mondgedrag, afwijkend slikken en scheefgroei van de tanden, geen goede groei van de bovenkaak waardoor de tanden van het melkgebit te dicht op elkaar staan.